MŮŽE PRÁCE VAŠICH SNŮ OVLIVNIT VÁŠ PARTNERSKÝ ŽIVOT?

osobní rozvoj Mar 12, 2021

Vážení a milí moji! Ta měkká i v oslovení jsou proto, že podle statistik mám skoro 30% mužských čtenářů. Jak na to kdo přišel, nemám ponětí a zdá se mi to trochu přehnané. Zas tolik chlapů mi životem neprošlo :-). Podle absence pondělního článku to sice vypadá, že jsem si dala blogovací pauzu, ale během těch 3 dnů “volna” jsem pořád pracovala. Stihla jsem pro vás nafotit věci na dalších 14 dní, zrenovovat kuchyňskou linku (no, renovace je možná příliš přehnané slovo, prostě jsem vzala plechovku s barvou a natírala tak zuřivě, že mi z těch výparů bylo šoufl celý včerejšek), taky jet na výlet a dodělat nové “školní” webovky. Volno jak má být. Já už se vlastně ani nedivím Kevinovi, že je z tohohle mého “vedlejšáku” občas… no řekněme nevrlý.

Onehdá jsem četla krásný článek u jedné rakouské blogerky o tom, jak může být “nebezpečné” živit se tím, co opravdu milujete. Máte sice to obrovské štěstí, že děláte práci svých snů. Ale protože to pro vás vlastně žádná práce není (vy jen děláte to, co vás opravdu baví), nějak vám uniká, že v podstatě pracujete POŘÁD! To se rozhodně netýká jen blogování, ale jakékoli práci, kterou děláte s láskou, nadšením a tudíž s absolutním nasazením. Je to logické a tak nevím, proč mi trvalo tak dlouho, než jsem pochopila občasné Kevinovy poznámky o životě bez telefonu, off line pauze a proč jsem nerozkódovala dřív, že když se hádáme jako koně, je to právě o rozdělení času mezi práci a partnera.

Takže jestli máte stejný problém doma (ať už je vaše práce jakákoli), mám pro vás pár rad, které by vám mohly pomoct k uklidnění domácích vod:
1.Mluvte, mluvte a mluvte
Když to u vás doma skřípe, stejně je většinou na vině práce nebo peníze (nebo obojí), popřípadě tchýně (s tím vám, bohužel, nepomůžu). Musíte nechat toho druhého mluvit a vy se musíte pečlivě snažit poslouchat. Není to rozprava na 5 minut, to vás předem upozorňuju. Nám to trvalo přesně 3 (!) hodiny, než Kevin přestal vyčítat a začal konstruktivně kritizovat a já konečně začala pořádně vnímat jeho slova.

2. Určete si čas, který bude jen pro vás dva
Ano, další klišé, které jste četli už tisíckrát a dobře se čte, hůř se praktikuje. Ale je to opravdu klíčové, bez toho se nepohnete nikam. Jeden můj kamarád má s manželkou pravidlo, že každý den mají jen pro sebe 15 minut. Během téhle doby si manželka může “poručit” dělat cokoli se jí zlíbí. Mít chvíli jen pro sebe a on se postará o děti, nebo si povídají, aniž by u toho běžela televize, nebo někdo zíral do kompu… prostě cokoli. Kevinův sen byl jeden den v týdnu, kdy u sebe nebudu mít počítač a na telefonu bude celý den vypnutý Instagram. Pojmenoval ho “off line Sunday”, i když to prý může být kterýkoli den :-).

3. Dovolte tomu druhému být součástí vaší práce (když si to přeje) dva
My jsme jasným důkazem, že i dvě zcela protichůdné profese dokážou spolupracovat. Já sice dál odmítám s Kevinem jezdit na motorce nadzvukovou rychlostí, ale on už se vůbec nebrání mi pomáhat s focením. Ale taky to nebylo hned. Pamatuju si, že ještě nedávno se propadal hanbou, když měl fotit můj outfit na místech, kde bylo víc lidí pohromadě. A dneska se už chová jak profesionální fotograf a čumilové ho vůbec nerozhodí! A jak se zapojuju do jeho práce já? Nijak. Protože ne každý člověk tohle zapojení do pracovního života toho druhého ke svému štěstí potřebuje. A jestli jste na tom stejně, jako já, neznamená to, že o toho druhého nemáte zájem. Jen jsou pro vás “důkazy lásky” jiné věci. O tom je hned další rada…

4. Něco za něco
Kompromis je vážně důležitá věc. Když vyslechnete svůj protějšek a pochopíte, proč si myslí, že pořád pracujete a na něj nemáte tolik času, kolik by si přál, udělejte dohodu. Všemi svými silami se snažte vyhovět mu v jeho požadavku a dejte mu víc svého času. Během téhle doby se ale společně věnujte něčemu, co udělá šťastného/šťastnou i vás. Zní to strašně sobecky, co? Jenže když budete v téhle “off line Sunday” dělat něco, co se vám z duše protiví, jak dlouho si myslíte, že vám zklidnění domácích vod vydrží? Určitě najdete nějakou činnost, která baví vás oba. A třeba je to něco, co jste doteď nezkusili.

5. Udělejte si seznam
Já jsem velký příznivce psaní seznamů. Od “to do listů” až po nákupní seznam :-). Když některé věci hezky sepíšete, seřadíte a přečtete si je po sobě, skvěle to pomáhá utřídit si myšlenky. Z čehož plyne moje poslední rada – sepište si oba seznam 3 věcí, které váš protějšek může udělat, abyste byl/a šťastnější. Jestli to máte doma podobně, jako já, tak si vyslechnete nejdřív tisíc důvodů, proč je to pitomost. Vydržte, zhluboka dýchejte, vysvětlete ještě jednou, proč je tohle pro vás důležité a jak to může pomoct vám oběma. A na konci sklidíte vytoužené ovoce. Funguje to fantasticky!

Sice nejsem žádný velký psycholog (no, ruku na srdce, nejsem ŽÁDNÝ psycholog), ale tohle jsou mé osobní zkušenosti a ověřené tipy. A jestli tyhle věci fungují u nás, budou i u vás. Dovoluji si to tvrdit z jednoho prostého důvodu – protože Kevin je nejtvrdohlavější chlap, jakého jsem kdy měla (a že jsem těch “zabejčenců” v životě už potkala nepočítaně).

Přeju vám krásný den a dejte mi vědět, jestli doma řešíte podobný problém se svým přílišným zapálením do práce (nebo má tenhle problém vaše drahá polovička). Moc mě zajímá, jak jste se k tomu postavili vy, jak to řešíte, co funguje u vás. Budu vám moc vděčná za vaše tipy i názory na věc!
Xo, Váš samozvaný psycholog 🙂
podpis_ja-1
Asymetric skirt – ZARA

(Proboha, hlavně si jí nekupujte! Vzala jsem jí na sebe jednou a než jsme dofotili, měla jsem jí u kolen! Má strašně špatně vyřešené zavazování.)

Faux Leather Jacket – ZARA (old)

Boots – ASOS

Bag – CHANEL

Earrings – H&M

Watch & Bracelet – DANIEL WELLINGTON*

(* nezapomeňte, že můžete ještě měsíc vesele zneužívat 15% slevy na všechny jejich hodinky, když zadáte kód SCHOOLOFSTYLE)

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.