MOJE BLOGERSKÁ VÝBAVA

osobní rozvoj Mar 11, 2021

Vítám vás ve svém domácím blogerském koutku! Říkala jsem si, co vám vlastně můžu radit, když sama bloguju přesně 20 dní 🙂 . Ale s focením mám přece jen dvacetileté zkušenosti, takže třeba moje tipy budou někomu prospěšné. A protože tyhle články miluju u zahraničních blogerek (u českých jsem je snad ještě nikde neviděla), proto jsem se rozhodla vám nadzvednout pokličku (ne mandle). Opět raději předem upozorňuju, že tohle není sponzorovaný post. VŠECHNY věci, které tu vidíte a které každodenně používám, jsem si musela koupit. Tak, máme jasno a jdeme na to…

Už strašně dlouho s sebou tahám každý den Olympus Pen. Protože je skladný, lehký a protože dokáže vážně udělat zázraky i přes to svoje malé tělíčko :-). Koupila jsem si ho asi před 3 lety a od té doby ho nedám z ruky. Základní objektiv, který k němu byl, vůbec nepoužívám. Dokoupila jsem si “portrétový” 45 mm a tím fotím v podstatě všechny outfity. Teď jsem navíc objevila další objektiv 17 mm a je naprosto boží. Ten portrétový je totiž pevný a abyste udělali fotku celku a nejen detailu, musíte odejít skoro až za roh, aby se vám do hledáčku vůbec něco vešlo. Sedmnáctka tenhle problém vyřešila. Ale je trochu dražší, takže ten vám doporučuju koupit až za odměnu, za nějaký pořádný job, který dostanete (takhle přesně jsem si ho pořídila já).

Kromě skladného Olympusu jsem začala znovu používat profesionální Canon EOS 5D. Mám verzi III, už skoro 4 roky starý. A už tenkrát mě stála majlant. Ale fotíme na něj všechny produkty do časopisů pro naše klienty, takže to byla investice spíš do mé firmy, než do mého blogování. Používám ho s objektivem Sigma 50 mm (také pevný portréťák), ale jen tehdy, když outfit fotí Kevin, protože ten ho unese. Když mě s ním naposledy fotila těhotná Ejvi v 8. měsíci, myslela jsem, že se chudinka převáží :-D.

Pro oba foťáky mám stativ Velbon Sherpa. Váží ani ne 2 kila, ale drží jak židovská víra. Na cesty jsem si kdysi koupila ještě umělohmotný lehounký (a levný), jenže stačí, aby zafoukal vítr a máte po foťáku. Takže já na tohle “železo” nedám dopustit. Navíc, když stativ rvete do nehorázných poloh při zoufalé snaze udělat záběr zeshora na váš pracovní stůl, na kterém máte položené obě ruce. To pak teprve oceníte stabilní stativ!

Od Velbon mám i selfie tyč. Ta sice nemá dálkové ovládání, ale já jí stejně používám jen na Olympus, který nastavím buď na samospoušť, nebo ještě lépe, používám dálkové ovládání přes iPhone. Olympus má totiž aplikaci právě na takovéhle vychytávky. Takže nemusíte natahovat krk jako labuť pro rohlík, stačí zapnout ovládání na telefonu a je to.

Kromě technické výbavy je k blogování potřeba i spousta “serepetiček”, jako třeba:
nalepovací “marble” tapeta (já jí nalepila i dovnitř dřevěných táců a dokonce i na servírovací tác na snídani do postele)
svíčky ideálně ve světlém provedení
umělé květiny
suché květiny
módní časopisy (Stačí klidně jedno vydání s hezkou titulkou. Jedna velmi známá česká blogerka si takhle vystačila s jedním vydáním Elle celý rok, každý měsíc jen otočila stránku 🙂 )
skleněné vázy
zarámované “quotes”
Můj tip: Úžasné vychytávky na focení seženete v JYSK. Je to dánská značka (ne, není polská, jak jsem si dlouhou dobu myslela, a proto tam ani nevlezla!) a všichni víme, jak mají seveřané design zmáknutý. Skvělé jsou taky nalepovací nástěnné mapy (velmi fotogenickou mají třeba v Zoot, odkaz máte dole pod článkem), polštářky s nápisem, hrníčky s nějakým sloganem, umělé kožešiny… Já už mám pro nakupování takových věcí vypěstovanou závislost. Kdykoli jedeme s maminkou na “tour de hroby” a stavujeme se v jednom úžasném zahradnictví v Ústí nad Labem, ona si odnáší sazenice a já plnou náruč hedvábných umělých kytek, lucerniček a dokonce jsem tuhle vzala i vintage klec na kanárka. Opeřence nevlastním, ale na fotku to vypadá fantasticky ;-).

Jak stativ, tak dálkově ovládaný Olympus můžete využít i na takovéhle fotky. Krapítek sníženou kvalitu, prosím, omluvte, fotila jsem je V NOCI! Vážně! A vidíte, co se z toho dá vykřesat ;-). Někdy tohle selfie focení upřednostňuju víc, než prosit Kevina, aby mě vyfotil. Zaprvé, manželé/přítelové/kamarádi nemají vytrénované oko, aby vám řekli, že máte blbě dané nohy nebo že vám někde trčí košile (a vy nemáte pak právo se za to na ně zlobit). A prosit Alex nebo Ejvi, aby ke mě přijely kdykoli potřebuju nafotit nějakou náladovou fotku, to by ty holky nedělaly nic jiného 🙂 . Navíc, když jsem na fotkách v županu nebo v pyžamku, tak se cítím mnohem komfortněji, když celý záběr předem můžu zkontrolovat na live verzi v telefonu. Aby někde něco nevylezlo víc, než je koukatelné (víte, co myslím).

Na závěr mám pro vás ještě 2 tipy, které byste mohli ocenit:.

1. Jestli si chcete pořídit cokoli od Olympusu, tak mi napište mail ([email protected]) a já vám pošlu speciální slevový kód, který můžete uplatnit. Bohužel vám ho nemůžu napsat rovnou do článku, ale taková jsou holt pravidla od výrobce. Jen vám prozradím, že se vám to fakt vyplatí. Zvlášť jestli s blogováním začínáte, to se hodí ušetřit každá koruna!

2. Sledujte na instagramu účet americké blogerky Marianny Hewitt @blogwithme. Založila tenhle účet právě na pomoc všem blogerům a je naprosto skvělý! Všechny rady mají hlavu a patu, dávají smysl, všechno vysvětluje jasně a opravdu se věnuje tématům, která zajímají každého, kdo se blogování už věnuje nebo teprve začíná. Rozhodně doporučuju!! Třeba aplikaci Planoly jsem objevila právě u ní a neumíte si představit, jak mi to ulehčilo insta život.

A kdybyste měli ještě nějaké dotazy, chtěli poradit s foťákem nebo prostě cokoli, pište do komentářů, posílejte maily, ptejte se. Když budu vědět, všechno vám prozradím, slibuju ;-). Přeju vám krásný víkend a doufám, že z něj budete mít nějaké krásné fotky. Ať už blogujete, nebo ne.
Xo, Vaše

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.