4 TIPY JAK SE ZBAVIT STRESU

osobní rozvoj Mar 12, 2021

Krásný den, moji drazí! Těch pár posledních dní bylo vážně jak na houpačce. I když jsem se snažila zachovat si pozitivní přístup, byla jsem tak vyčerpaná, že mě nakonec dostala vlastně úplná ptákovina a já se rozložila na prvočástice. Ne nadarmo se říká, že k tomu, aby pohár přetekl, stačí jediná kapka. Takže jsem například křičela do telefonu na slečnu, která za tu blbost, co jsem řešila, vlastně až tak nemohla a úplně mě vyděsilo, co ze mě lítalo. Čímž vám dopředu říkám, nepokoušejte se mě rozzlobit, protože to se pak dějí věci :-). Co jsem ale vypozorovala, že na stresové situace reaguje moje tělo pokaždé stejně – začnu se klepat jako ratlík. Někdo se začne potit, někomu se udělají fleky na obličeji, někomu se zajíká hlas. No a já se prostě třesu. Takže jsem se při tom telefonátu klepala tak, že pode mnou v kanclu ujížděla židle a já se bála, že ten telefon spolknu 🙂 .

Copak o to, někdy se zkrátka potřebujeme vyřvat, abychom si ulevili. Jenže pak nastává zásadní problém. Jen málokdo dokáže takovou stresovou situaci zažít a ihned, co skončí, na ni zapomenout a nenechat si jí pod kůží. Většina z nás to v té hlavince pořád má a nenápadně se tím nervujeme ještě celý zbytek dne… a kdyby jenom dne. Vyprávíme o tom bezpráví, které se nám stalo (čímž celou stresovou situaci prožíváme znovu a znovu) a tak nějak masochisticky se v tom rochníme.

Největší moudro, které jsem v poslední době slyšela, zní: “Jen hlupák se trápí věcmi, které nemůže ovlivnit.” Amen. Takže když jsem od PR holek dostala na vyzkoušení “protistresovou” řadu kosmetické značky Puressentiel, brala jsem to jako jasné znamení z nebes, abych se tomu tématu trochu pověnovala, načetla a vytvořila si svůj záchranný plán. A protože pro mě funguje, musím se s vámi o něj podělit. Pomáhá na jakýkoli stres, ať už ho máte z práce, ze situace doma, z nějaké hádky, ze strachu… prostě to funguje.
1. ZPOMALTE A ZHLUBOKA SE NADECHNĚTE
Jasně, že tohle není nic nového. Já jsem ale vyčetla pro mě novinku – že za stres může bloudivý nerv. Už ten název mě pobavil! Na to, abyste se okamžitě zklidnili, musí proběhnout masáž levé větve tohohle nervu, která se ovšem provádí pomocí elektrošoků :-). Tak na strkání prstů do zásuvky mě moc neužije (notabene s tatínkem elektrikářem, to bych akorát vystresovala ještě jeho). Ale tenhle vagus nerve (oficiální anglický název), který ovlivňuje naše emoce, se dá zblnout dýcháním. Stačí se zhluboka nadechnout nosem (počítejte v duchu do 4), zadržet dech (zase na 4) a zhluboka vydechnout… 1, 2, 3, 4.

Takže ať se dostanete do jakékoli stresové situace, soustřeďte se ihned na vaše dýchání.

2. ODPOČÍVEJTE
Já vím, jak snadno se to říká. A to nemám žádné mrňata, která by kolem mě lítala a řvala. I přesto v tom šíleném zápřahu jsem se do stresu dostávala mnohem rychleji a právě kvůli tomu, že jsem nebyla odpočatá. Logické, že. Proto mám pro vás tenhle rychlotip, kdy se nemůžete vymlouvat na nedostatek času (i když máte doma školku!). Masážní olej, se kterým se nemusíte masírovat (protože to zabírá moc času), ale stačí se s ním prostě po osprchování natřít. Jsou v něm samé dobré věci, vyjmenovávat vám je nebudu, to stejně nikoho nezajímá. Důležitý je výsledek. Takže tenhle olej dokáže uvolnit napětí ve svalech a ta vůně vám zaručí klidný spánek.

Jestli nemáte čas se ani namazat (z vnějšku, ne z vnitřku 🙂 ), tak mám v rukávu ještě superrychlotip: relaxační sprej, který před tím, než zalehnete, nastříkáte do každého rohu pokoje (stačí jednou zmáčknout dávkovač). Budete spát jako když vás do vody hodí.

3. NAPIJTE SE STUDENÉ VODY
Studenou vodou zblbnete bloudivý nerv stejně dobře, jako zpomaleným hlubokým dýcháním. Studená voda zpomalí tlukot srdce a mozek okamžitě rozpozná, že už je tělo v klidu a vyklidní se taky. Takže v podstatě všechny stresy a úzkosti spláchnete jedním hltem :-).

4. POSLOUCHEJTE HUDBU
Hudba má obrovskou moc ovlivňovat naší náladu. A ta dobře zvolená dokáže změnit stupeň stresu během několika sekund. Já poslouchám své oblíbené písničky ve chvíli, kdy potřebuju zlepšit náladu. Když ale se potřebuju uklidnit, musím poslouchat něco akustického. O téhle aplikaci už jsem vám jednou psala v článku TADY. Je zdarma a je to moje nejoblíbenější. Navolím si tam zvuk hor, nebo vodopádu, nebo oceánu (nebo praskajícího ohně v krbu), nachvíli zavřu oči a představuju si k těm zvukům scenérie. Ježiš, to vám je taková krása! A fakt stačí jen pár minut, vlastně vteřin a je zase klid na duši.

Takže drahouškové, až vás příště někdo nebo něco vytočí, vyzkoušejte nějaký z mých záchranných rad a hned bude líp. A jestli máte vy nějaký vyzkoušený recept, podělte se se mnou i s ostatními čtenáři! A já jdu rovnou dopsat článek o chlapech, rozchodech…. no a pak si dám všechny tyhle 4 body najednou, protože mě tenhle článek stopro vystresuje na maximum :-D.

Mějte nádherný den, poděkujte v duchu aspoň za jednu věc, která vám dělá radost a v pátek naviděnou (a napočtenou).


Xo, Vaše

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.