4 POZITIVNÍ VĚCI, JAKÉ JSEM SE NAUČILA

osobní rozvoj Mar 12, 2021

Moji drazí milovaní čtenáři! Konec roku se blíží rychleji, než jsem čekala a tak je správný čas na malé bilancování. Tenhle rok byl ve spoustě směrech zlomový (v tom nejlepším slova smyslu), proto jsem se rozhodla, že vám napíšu všechny ty pozitivní změny, které jsem udělala a opravdu mi změnily život. Ať už pracovně nebo soukromě. Třeba tím inspiruju někoho z vás, což popravdě je pro mě vždycky obrovská čest! A budu se snažit být stručná, protože mi tuhle napsala jedna z vás, že má ráda moje články, protože jsou stručné a jasné 🙂 . Tak jen doufám, že to nezestručním tak, že místo článku budete číst telegram.

1. ZAČALA JSEM SI ČISTIT MYSL
Vždycky jsem byla pragmatická holka, která nad nějakou meditací a jogínováním otáčela oči v sloup. Ne, že bych začala cvičit jógu, ta mě fakt ještě neoslovila. Ale úplně náhodou, vlastně jen ze zvědavosti, jsem si pořídila pár knížek o osobním rozvoji. A zjistila jsem, že jsem v téhle oblasti někde daleko za opicema. Jak říká jedna moje kamarádka – každý den si čistíš zuby a pleť, takže dopřej očistu i své hlavě. Přečetla jsem Zázračné ráno, Myšlením k bohatství a Tajemství a život se mi ze dne na den otočil o 180 stupňů. Není úplně jednoduché vydat se cestou pozitivního přístupu, sebeúcty a disciplíny. Ani nevím, která z těhle 3 věcí mi dělala největší problém 🙂 . Ale když se jednou rozhodnete, tak už prostě nejde přestat. Protože tvářit se celý den jako hromádka neštěstí, to jde snadno. Obzvlášť v tomhle “pěkném” počasí. Jenže to nevede vůbec k ničemu! No schválně, co se změnilo tím, že jste se celý den báli nebo se utápěli v depresi nebo ve vzteku?! NIC!!! Když se ale naučíte nastartovat v sobě hezké emoce, začnou se dít zázraky. Nezkoumejte jak, nekalkulujte, co z toho budete mít. Prostě to zkuste a poděkovat mi můžete později 😉 .

Můj soukromý rychlotip: Jestli se vám do knížek nechce, poradím vám dva triky, jak začít s očistou mysli. Důsledně dbejte na to, abyste říkali (i tak přemýšleli) NE co nechcete, ale co chcete! A druhá rada – ráno, hned jak otevřete oči, se usmějte. Jak to nejvíc jde. A vydržte to aspoň pár sekund. Jasně, občas mě z toho berou křeče, ale výsledek za to stojí, a proto to nevzdám.

2. ZAČALA JSEM ČISTIT SVŮJ ŽIVOT OD ŠPATNÝCH VZTAHŮ
Tohle bylo těžké, přiznávám. Ale musí se to udělat! Vyčistit si život od “toxických vztahů”, které vám víc berou, než dávají. Ze kterých je vám pak smutno. Které vás nedělají šťastnými. Ať už jsou to rádoby přátelé, nebo partner nebo spolupracovníci. Každý člověk na vás působí víc, než si dokážete uvědomit. Svými slovy, činy i energií. A já se dostala do věku, kdy si chci svůj život vážně užívat a mít z něj radost a prospěch. Někdy touhle očistou přijdete o “nejlepšího” přítele a někdy i o partnera. Jenže držet se zuby nehty někoho, kdo má na váš život negativní vliv jen proto, že nechcete zůstat sami, zavání sebemrskačstvím 😉 . Když pečlivě projdete seznam svých přátel a lidí, kteří vás obklopují a kterým dobrovolně věnujete svůj čas, zjistíte, s kým je radost pobýt a od koho vždycky odcházíte zdrchaní. A věřte mi, když “odstřihnete” toxické lidi, uvidíte, že se místo nich objeví noví, které byste vůbec nečekali. Ale takhle je to na světě zařízeno. Udělejte první krok, to ostatní přijde samo.

Můj soukromý rychlotip: Toxickým lidem nemusíte nic vysvětlovat. Přestaňte do nich investovat (čas, pozornost, peníze…) a odpadnou sami. I kdybyste jim totiž svůj nový životní postoj vysvětlili sebecitlivěji, nikdy to nepochopí, protože “toxikáři” nejsou empatie schopni. Moc hezký článek o rozpoznání toxických lidí napsala anglická blogerka Sophie, přečíst si ho můžete TADY.

3. ZAČALA JSEM ČISTIT SVŮJ DOMOV
Teď to zní, jako bych konečně začala uklízet 😀 . Tahle změna přišla s tím trojnásobným stěhováním. Proto mi asi tyhle akce kulový blesk nevadí. Vím, že se při nich nějak automaticky zbavím všech nepotřebných krámů. A že toho tentokrát šlo! Od desítek prošlých krémů a make-upů, až po šanony plné nepotřebných lejster. Tradiční předvánoční úklid k tomuhle ráznému gruntování přímo vybízí. Nebojte se toho. Zdá se to těžké jen na začátku. Jak ale do toho jednou hrábnete, budete k nezastavení:-) . Uvidíte, že s vyčištěnou hlavou i společenství lidí kolem vás, to celé začne dávat smysl. Protože vyčistit si jen půlku života a druhou nechat zaneřáděnou, nemá v celkovém výsledku žádný efekt.

Můj soukromý rychlotip: Jednoznačně doporučuju při vyhazování nepotřebných papírů zkontrolovat, co vyhazujete. Já jsem se do očisty bytu pustila s takovou vervou, že jsem vyhodila svůj rodný list, maturitní vysvědčení i zápočtové listy. Z čeho mi vypočítají důchod, to teda vážně netuším

4. ZAČALA JSEM DĚLAT NĚCO NOVÉHO
Tohle pro mě bylo zásadní možná proto, že ve svých 40 plus letech už mě hned tak něco nového nepotká. Jak se říká “I’ve been there, I’ve done this”. Blogování sama za sebe je přesně tou úplně novou zkušeností, která mě děsila, ale zároveň strašně lákala. Nebyla to sice úplně moje volba, ale když ta situace nastala, rozhodla jsem se, že to dám. Nejenom, že to zvládám (a podle vašich reakcí celkem úspěšně), ale začalo mě to fakt bavit. Můžu tím někomu pomoct, něco předat a hlavně touhle činností pořád dál posouvám svoje kreativní vyjadřování. Je to reflexe mého života a s vaší pomocí a zpětnou vazbou mě to baví čím dál víc. Tím chci říct, že v životě prostě každý z nás potřebuje “něco svého”. Kromě rodiny, výchovy potomků, práce (do které třeba někteří z vás chodí jen proto, že musí), zkrátka musíte mít něco, co vás činí šťastným/šťastnou. A je úplně jedno, jestli je to psaní deníku, blogování, focení, cvičení, čtení… Jen to musí být něco, na co se budete těšit, co vám dodá energii, co vás posune dál.

Můj soukromý rychlotip: Slyšela jsem teď povzdech, že na to nemáte čas? Jasně, že čas je nedostatkovou komoditou. Jenže když si ho pro sebe nenajdete, tak se buď strhnete, vyhoříte nebo zahořknete (nebo všechno najednou) a to pak pro vás bude radost pobývat ve svém těle a pro vaše blízké pobývat ve vaší přítomnosti 😉 . Berte tedy čas pro to “svoje nové” jako lékařem předepsanou prevenci.

Možná, že spoustu takových vět už jste četli nebo slyšeli. Ale zkuste to tentokrát nebrat jako stokrát omílané klišé a pořádně se zamyslete. Pamatujte si, že vším, co uděláte PRÁVĚ TEĎ, tvoříte svou budoucnost. Tak ať stojí za to!


Xo, Vaše

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.