PARFÉMY, KTERÉ ASI NEZNÁTE, ALE MĚLY BYSTE

kosmetika Mar 10, 2021

Krásný voňavý den, moje milé! Dneska to bude zvláštní článek. Pokusím se vám popsat nepopsatelné – vůně parfémů. Mít svůj typický signifikantní parfém je stejně důležité, jako mít správný střih džínů, správný typ péče o pleť a… správného partnera. A z vlastní zkušenosti určitě víte, že všechny tyhle komodity se shání strašně těžko :-).
Já osobně používám jeden parfém na den, jiný na večer, jiný na léto a jiný na zimu. Jinak jsem děsná konzerva. Jakmile objevím něco, co mi voní (a to je téměř zázrak!), držím se toho zuby nehty co nejdéle. Největší problém nastal poté, co jsem objevila kouzlo niche parfémů. To jsou parfémy, které jsou dokonale propracované, vznikají v malých dílnách, k jejich výrobě se používají ty nejušlechtilejší přírodní esence a hlavně – jsou naprosto originální. Začátek svého dospělého života jsem strávila s parfémem od Narciso Rodrigueze, Mademoiselle od Chanel a pár dalšími a myslela jsem si, že nic lepšího mě už nemůže potkat. Pak kamarádi otevřeli v Praze obchod Ingredients specializovaný na niche značky (fakt díky, kluci, to jste mi zavařili!) a já poprvé vyzkoušela Byredo. A vůním z parfumérky byl konec. Jak jsem vám to už jednou říkala: Když se projedete v Jaguáru, už se vám zpátky do Trabanta nechce :-).
Byredo holka jsem byla pěkných pár let. Pak k tomu přidala ještě pár značek, které jsem ani já, ani vy, nikdy neslyšely (Frederic Malle, Profumum Roma, Killian, Maison Francis Kurkdjian…).
Takže je vám asi jasné, že jsem se niche parfémy tak moc zhýčkala, že kdykoli mi nějaký dojde a já jsem v období “chci zkusit něco nového”, je to pro mě peklo. Shodou okolností (vážně, vůbec jsem to neplánovala, ani si o ně těm firmám neříkala!) mi přišly na vyzkoušení 4 nové vůně. Spolu s Tiffany, který už mám od loňska a tak moc se mi líbí to balení, že je pořád ještě v krabičce 🙂 . A všechny do jednoho jsou přesně tak “divné”, jak potřebuju a přitom se dají sehnat v běžných sítích parfumérií:

1. JO MALONE Jasmine Sambac & Marigold
Tuhle značku miluju od dob, kdy jsem pravidelně lítala do New Yorku a moje kamarádka Tanja jí používala v několika verzích. Jak vidíte, každý máme své vzory, nezávisle na věku ;-). Jednoznačně vám doporučuju, abyste se stavily v butiku Jo Malone na Chodově (nebo kdekoli v zahraničí, až půjdete kolem), vážně to stojí za to. A hlavně – tyhle vůně jsou tak specifické, že je musíte vyzkoušet. Já jsem si vybrala tu z jasmínu arabského (prý je to král mezi jasmíny) v kombinaci s měsíčkem. Bůh ví, jak voní měsíček :-), ale dohromady je to naprosto kouzelná kombinace.
Lucinka The Hubs si zase ujíždí na kombinaci Wood Sage & Sea Salt (slaná mořská voda a šalvěj) – já vám říkala, že ty kombinace jsou neuvěřitelné!


2. ELIE SAAB In White
V životě by mě nenapadlo, že budu používat ještě nějakou “vůni z parfumérky”… a budu. Tuhle teď nosím denně. Je tam zase jasmín, pyžmo, patčuli a je to nádherná letní vůně. Taková úplně na vdávání :-).

3. CARVEN Le Parfum
Tahle vůně opravdu není pro každého. Je velmi francouzská a mě dostala možná právě proto, že jí tvořil geniální francouzský parfemář Francis Kurkdjian. Je v ní bílý hyacint, květy mandarinky a meruňky a pochopitelně opět jasmín.

Mimochodem, Carven je především módní značka a před dvěma lety měli v kolekci světle modrý oversized kabát, který se nedal sehnat, protože ho celý módní a blogerský svět vykoupil 🙂


4. ISSEY MIYAKE Pure (Nectar de Parfum)
Tak hned na úvod, čte se to “isi mijakej”. A za mého mládí tyhle parfémy nosily ty nejvíc cool ženy, protože byly úplně jiné než cokoli, co tu bylo k sehnání. Jeho nová vůně je typická pro léto – je v ní růže, konvalinka, ale hlavně med. Takhle nějak opravdu musí vonět nektar. Pokaždé mám pocit, že se zapomenu a začnu si olizovat zápěstí, jak moc mi to připomíná něco sladkého (což jsem se svou příšernou ketodietou nejedla už pěkných pár dní 🙂 ).

5. TIFFANY&Co. Tiffany&Co.
Když jsem byla na představení téhle vůně v butiku Tiffany, všude byly kosatce a speciální zelené mandarinky a přesně tohle najdete ve flakonu, který je navíc vybroušený do tvaru vzácného žlutého diamantu. A to balení! V papírové krabičce, ta je v plechové krabičce a všechno je to nádherné a tyrkysové a… však víte. Jen vám poradím, nechoďte pro něj do Tiffanyho, ale do Sephory, kde ho exkluzivně prodávají. Nebo dole pod článkem máte odkazy, kde se dá koupit on-line.

Kromě těhle si musím pořídit ještě Baccarat Rouge 540 od Kurkdjiana (z Ingredients a stojí majlant) a v podstatě jakoukoli vůni Replica od Martina Margiely, která se v Čechách vůbec nedá sehnat. A budu mít zase na pár let vystaráno :-).

A jak jste na tom vy, jaká je ta VAŠE vůně? A máte nějaké zkušenosti s niche parfémy? To by mě fakt zajímalo, jak moc zhýčkané jsou vaše nosíky :-). Tak když budete mít čas a náladu, napište mi do komentářů.

Krásný provoněný den vám přeju!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.